Hoşgeldiniz! Ukulele'ye yeni mi başlıyorsunuz?

Hoşgeldiniz!
Ukulele'ye yeni mi başlıyorsunuz?


Eğer öyleyse; biraz genel bilgiler vererek bu sevimli müzik aletini size tanıtalım:

Artık siz de bir müzik aleti çalabilirsiniz. Bu minik ve tatlı müzik aletleri dünyanın en güzel enstrumanlarıdır.

Hayatınızda daha önce hiç müzik aleti çalmamış olsanız bile ukuleleyi çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Ukulele, telliler ailesinden bir müzik aletidir. 1880'lerde Hawai'de ortaya çıkmıştır. Rajao, tiple, kavakinyo ve maşet gibi enstrumanlardan türediği düşünülmektedir. Hawaii kralı Kalakaua, ukuleleyi kraliyet toplantılarında çaldırması ukulelenin popularitesini arttırmıştır.
Not: Bu arada meşhur ukulele markası Kala ismi de Kral Kalakaua'dan gelmiştir.

Dünyada gittikçe ünü artan bu müzik aleti, birçok kişi tarafından ruh ve beden sağlığına şifası olduğundan söz edilir. Bunun en büyük sebebi, gevrek ve tatlı ses frekanslarından dolayı insanın mutluluk hormonlarında bir artışa sebep olmasıdır. Yani bu müzik aleti insanları mutlu ediyor. Mutluluk insanların bağışıklık sistemini maksimuma çıkaran bir olgudur.


Ukulele hakkında birtakım küçük bilgiler :

  1. Ukulele kelimesi Hawaiice zıplayan pire demektir.
  2. Ukuleleye, kısaltılmış ismi olan "Uke" de denmektedir.
  3. Japonya ilk defa 1929 yılında ukulele ile tanıştı ve orada diğer batı müzikleriyle birlikte çok popüler oldu.
  4. 1960 yılında ukulele Kanada'da okullarda müzik eğitimi için kullanılmaya başlandı. Bizde okullarda mandolin, blok flüt ve melodika kullanılır. Keşke bizim okullarda da ukulele kullanılsa da herkes mutlu olsa...
  5. 1960 yılında İngiltere'de de Ukulele popülerlik kazandı ve Büyük Britanya Ukulele Orkestrası kuruldu.
  6. Ukulele Amerikada 1915'te popüler olmaya başladı. Amerikalıların ukulele ile ilk tanışması Panama Pasifik Uluslararası Fuarı'nda oldu.Amerika'da caz müziğinin yükseliş zamanlarında, ukulele ikon haline gelmişti.
  7. Ukulele orjinalinde gerçek ağaçtan yapılır. Ancak günümüzde, plastikten veya kompozit malzemelerden de çok ucuza maledilebiliyor. Tabi ki çok kalitesizler ve kötü ses veriyorlar. Çin'de üretilen ukulelelerin alt modellerinde malesef bu malzemeler sıklıkla kullanılmaktadır ve ayrıca akort ve entonasyon problemleri olmaktadır.
  8. Efsanevi The Beatles grubunun üyesi George Harrison, ukulele aşığıydı. Yüzlerce ukuleleden oluşan zengin bir koleksiyona sahipti. Bu ukulelelerden zaman zaman arkadaşlarına hediye ederdi.
  9. Bugüne kadarki en meşhur ve single olarak en çok satılan ukulele şarkısı Jason Mraz tarafından yazılan "I'm Yours"'tur. Şarkı billboard listelerinde ilk 100'de 76 hafta boyunca kalarak rekor kırmıştır. Ayrıca şarkı 6 milyon dolar hasılat yapmıştır.
    Bu şarkıyı, 25 Haziran 2016 tarihinde vefat eden Asım Can Gündüz'ün oğlu Evrencan Gündüz muhteşem bir şekilde yorumlamıştır.







Yorumlar